További tapasztalatok

HANGTÁLAK A LOGOPÉDIÁBAN

Tóthné Jászberényi Judit vagyok, logopédus, gyógypedagógus, gyógymasszőr, Peter Hess Hangmasszőr, a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa.

A hangmasszázzsal már sok évvel ezelőtt kapcsolatba kerültem, még a gyógymasszőr képzésem idejében. Akkor egy meghatározó élményben volt részem, hiszen kaptam ajándékba Radnai Zsuzsannától egy hangágy – kezelést, mely hihetetlen érzésekkel gazdagított. Elindított egy úton, amelyre mindig vágytam. Zsuzsa, aki a Németországban működő „Peter Hess Institut” (PHI) magyarországi kihelyezett oktatóközpontjának megalapítója, a „Peter Hess Akadémia Magyarország” (PHA) vezetője és már 2002 óta oktatja az eredeti módszert Magyarországon. Kiváló szakmai tudása, tapasztalata és elhivatottsága is arra ösztönzött, hogy ezt a nagyszerű módszert végezzem el, végül egy pályázat segített hozzá, hogy tanulhattam tőle.
Nemcsak az alaptanfolyamokat végeztem el, hanem a „Játékok hangtálakkal és gongokkal” tanfolyamát is, mely kimondottan a gyermekekkel való foglalkozásokat segíti. A Zsuzsa által kigondolt gyakorlatok nagyban segítettek engem abban, hogy miként tudnám a hangmasszázst, a hangtálak csodás erejét, rezgéseit a logopédiai munkám során is használni. Az óvodai logopédiai terápia nyújtott először lehetőséget, hogy kipróbáljam foglalkozásaimon. A kommunikációs zavarok, az artikuláció és hangképzés zavarai, a pöszeterápia esetében a logopédiai kezelés során főképp auditív fejlesztő játékokban, játékos feladatokban tudtam hasznosítani a hangtálakat. Nagy sikere volt a gyerekek körében. A „hangtálas foglalkozásokat” nagyon élvezték, várták. A heti egy alkalmas 60 perces foglalkozásokba építettem egyéb fejlesztendő területeket is (testséma, térbeliség, taktilitás, önbizalom, kreativitás). Az idei tanévben ismét lehetőséget kaptam, hogy hangtálas foglalkozásokat vezethessek, ezúttal a nevelési tanácsadóban dadogó és szorongó, mutista gyermekek számára, melyhez természetesen pszichológus szakember kollégám is társult. Heti egy alkalommal tartott 90 perces foglalkozásaink segítik a gyermekeket a kommunikációs készségük fejlesztésén túl a feszültségeik oldásában, nyitottabbá válásukban, fejlesztik szociális érzékenységüket, közösséghez való alkalmazkodásukat, kreativitásukat, önbizalmukat és érzelmi intelligenciájukat is. Nagy sikert arat a résztvevő gyermekek és szüleik körében is. A szülőktől folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk.2022.március 16.

 


Vissza